Utopi och dystopi

Bilden hämtad från Morguefile.com

Bilden hämtad från Morguefile.com

Just nu är det en del elever på vår skola som arbetar med begreppen utopi och dystopi. I detta ingår också att läsa böcker från dessa båda genrer. Till er hjälp i detta ert projekt har jag satt ihop följande blogginlägg. I och med att bokpratet 151002 om utopier och dystopier kommer att vara på svenska är även detta blogginlägg på svenska!

En utopi , landet ingenstans, är en tänkt idealvärld/idealsamhälle. Ordet kommer av grekiskans Ou och Tottoc, ingen och plats, alltså landet ingenstans. Tidigt ute i denna genre är Thomas More med sin bok Utopia. Efter hans bok har det kommit ett flertal religiösa, politiska, ekonomiska och bara allmänt världsförbättrande utopiska verk, alla med just sin patentlösning på hur samhället ska inrättas för att vara helt perfekt. De utopiska lärorna syftar allt som oftast till att skapa en idealvärld här på jorden, men med detta inte sagt att de inte kan ha en religiös anstrykning i alla fall, trots sitt praktiska fokus. Andra exempel på utopiska romaner är H. G. Wells När den sovande vaknar och Mot nya världar av Arthur C. Clarke.

Olika sorters utopism har, tyvärr, resulterat i läror som i sin tur har inspirerat regimer att begå de mest fruktansvärda brott. En välkänd utopisk lära är kommunismen, alltifrån Sovjetunionen till Röda khmererna och folkrepubliken Kina har inspirerats härav. Även nationalsocialismen är på många sätt en utopisk lära, dock inte för hela mänskligheten, utan endast utvalda delar av den som då skulle leva på andra gruppers bekostnad. Resultatet av denna ideologi blev krig i stor skala. Man kan också fundera över vad att helt perfekt samhälle skulle göra med vår självkänsla, motivation och förmåga att se oss själva i ett realistiskt ljus? Blir människan, utan motstånd, en varelse som endast söker njutning för stunden? Skulle vi i en utopi vara möjliga att kontrollera till 100 %?

I vår tid verkar det mycket enklare att skriva dystopiska romaner är den utopiska motsvarigheten. En dystopi är motsatsen till en utopi, alltså en framtidsvision av ett samhälle som fungerar dåligt eller rent av är ett skräckvälde. Efter de stora världskrigen, ekonomiska kriser, epidemier, miljöförstöring med mera, har människor blivit mer skeptiska mot de stora heltäckande ideologierna som erbjuder utopiska lösningar (dock inte sagt att vi för alltid är vaccinerade mot det).  För inte så länge sedan såg man ändå på framtiden med stor tillförsikt. Vi skulle, på allvar, flyga till jobbet, robotar skulle ta hand om hushållsarbetet och middagen skulle vara ersatt med en sorts matpiller. Framtiden var helt enkelt fantastisk science fiction, alldeles bortom hörnet bara. Idag verkar vår syn på framtiden präglas av en ganska stark oro. Det är överbefolkning, klimathot och ekonomiska kriser. Men detta ger också spännande litteratur! Nedan följer några dystopiska boktips. Vissa av böckerna är på svenska och några är på engelska. Alla är dock tillgängliga i skolans bibliotek (en i det närmaste utopisk tanke)!

Du sköna nya värld av Aldous Huxley, Kallocain av Karin Boye, Fahrenheit 451 av Ray Bradbury, 1984 av George Orwell, Metro 2033 samt Metro 2034 av Dmitrij Gluchovskij och Delirium av Lauren Oliver.

En annan kategori av dystopier som jag tycker att är intressanta är de amerikanska manualerna/dystopierna/relationsdraman som har vuxit fram bland de som är så oroliga för framtiden att de vill förbereda sig praktiskt inför eventuella katastrofer. I dessa böcker får vi, utifrån olika katastrofscenarion, följa en grupp människor som försöker skapa ordning i ett kollapsat samhälle. Handlingen är kryddad med massor av sociala samt praktiska tips kring hur man, exempelvis, lagrar mat i en pressad situation. Några exempel på den hur typen av böcker, som finns i vårt kära skolbibliotek, är; One Second After av William R. Forstchen, Going Home av A. American (en pseudonym som ni säkert förstår) och Patriots av James Wesley Rawles. Kom in till biblioteket och ta en titt! Deppa nu inte ihop ifall ni läst för många dystopiska böcker. Ta istället några tips från den ledigt klädde vildmarksentusiasten Cody Lundin och preppa lite inför nästa stora storm, strömavbrott eller vad det nu kan vara.

Advertisements
This entry was posted in Literary genres and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s