Some reading recommendations in Swedish for grade 8

Här kommer några bokrekommendationer på böcker med en stark tjej som protagonist:

Juliane och jag av Inger Edelfeldt, har getts ut i nyutgåva, ett mycket bra språk, intressant handling – och innehållet har blivit lite “trendigt” på nytt, med hbtqia+, vänskap och svart magi. 

Lova Laksos Så jävla kallt  handlar om en road trip söderut från norra Sverige – och vad som (lite gränslöst) händer under resans gång. Det finns en likhet mellan denna roman och ungdomsromaner av Klara Krantz. 

Djupgraven av Camilla och Viveca Sten finns i gruppuppsättning. Många som har läst har gillat denna fantasy thriller i kustmiljö. Den tar upp vänskap, sjöodjur med mera och har en mystisk stämning. 

5768 visningar på YouTube av Ralf Novák-Rosengren, Anita Santesson handlar om att hålla på med musik, ha kändisdrömmar, kunna ta motgångar och hantera vardagskonflikter. Värdefullt är att man också genom denna roman får lära sig om Resandefolket / Romani kultur. 

Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson är en populär roman, om sociala medier, utsatthet och vänskap bland annat. 

Om du redan har läst och tyckt om Fula tjejer kanske du även skulle gilla Inuti huvudet är jag kul av Lisa Bjärbo. Den handlar om att flytta ut till landet, byta skola, komma över blyghet och ha en översocial förälder med mera. 

Nån som han av Moa Rönnbäck är en nyutgiven roman som tar upp första kärleken och att hamna i en osund relation – lite Colleen Hoover-liknande, fast mer åldersanpassad för högstadiet.  

Pet är skriven av den nigerianska författaren Akwaeke Emezi. Denna roman har nyss kommit ut i svensk översättning och är en intressant och välskriven berättelse om en transtjej. Den har fått bra recensioner och gillas av bibliotekarie och lärare. Det finns mycket att diskutera i den, bland annat symbolik, moraliska frågor och samhällsfrågor. Protagonisten Jam tar reda på vad som är sant och skydda en vän. 

Sagan om Turid. Kungadottern av Elisabeth Östnäs utspelar sig under vikingatid och är både en äventyrsberättelse, som fokuserar på överlevnad, då den utspelar sig under vinter och svält. Romanen har ett bra feministiskt och psykologiskt perspektiv. Den är välskriven och det märks att författaren är historiker, har stor kunskap om det hon skriver om. Boken har dessutom fått flera fina utmärkelser. 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.